Kwaliteit & ambacht
Paul van de Brand - Orthopedisch schoentechnicus

Geld terug via verzekering

Meestal vergoedt uw zorgverzekeraar een groot deel van de kosten voor uw schoenoplossing. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Daarnaast geldt er een wettelijke bijdrage die voor eigen rekening is. In 2017 is de wettelijke eigen bijdrage € 135,00 voor (semi-orthopedische) schoenen voor volwassenen en € 67,50 voor kinderen t/m 16 jaar.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan worden de kosten eerst uit het verplicht eigen risico en daarna uit jouw vrijwillig eigen risico betaald. Als je het eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit jouw verzekering vergoed. Zijn de totale kosten hoger, dan krijg je deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor je bent verzekerd. OVAC en verbandschoenen worden volledig vergoed mits er een verwijsbrief is verstrekt die voldoet aan de voorwaarden die de zorgverzekeraar opgesteld heeft. Deze kosten vallen wel onder uw eigen risico. Werkschoenen dienen aangevraagd te worden via het UWV en unieke designschoenen komen geheel voor eigen rekening. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2016 is het verplicht eigen risico € 385,00 per jaar.

Regels van verzekeraars

Meestal verloopt de verstrekking van de machtiging en de afwikkeling van de vergoeding door zorgverzekeraars soepel. Daarvoor is het echter belangrijk dat u de regels in acht neemt. De specifieke voorschriften die bij u van toepassing zijn, leest u in uw polisvoorwaarden.

Voor (semi)orthopedische schoenen geldt:

Voor de eerste aanvraag heeft u altijd een verwijsbrief van de specialist nodig.
Na uw eerste paar, mag u na drie maanden een reservepaar aanschaffen.
Gebruiksduur is vijftien maanden, hierna kunt u nieuwe schoenen aanvragen.
Bij verschillende verzekeringen kunt u om de drie jaar een reservepaar laten maken.
Kinderen onder de zestien jaar komen iedere negen maanden in aanmerking voor ander schoeisel (bij extreem snelle groei kan dit nog frequenter zijn). De verzekering vergoedt echter geen reservepaar.

Kennis van vergoedingen

Schoentechniek is ons vak en onze passie, daarom weten we inmiddels ook al veel over vergoedingen en verzekeringen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op: wij helpen u graag!